Chinese embassy, paris, photo

Chinese Embassy in Paris

To house the new Chancellery of the Embassy of the People’s Republic of China, the Montesquiou Mansion, its park and its courtyards, underwent a major renovation, respecting the listing of part of the buildings and the garden as Historical Monuments. The simplification of spaces, the enhancement of the main courtyard, and the reorganisation of the park, combining heritage and modernisation, were led by the agency and its partners, informed by its historical attachment to Chinese culture.

Learn more

    Chinese embassy, paris, photo

    Informations

    Type of projectRenovation
    ProgrammeDiplomatic building
    Contracting authorityEmbassy of the People’s Republic of China
    ArchitectArte Charpentier

    LocationParis 7e, France
    Completion date2016
    Surface area8 500 m²
    External surface area5 500 m²

    Learn more

    Working on a classified, historic site requires finding the right tone. Between preservation and renewal, French and Chinese culture, the project revives the architectural and plant heritage, which are accentuated by ensuring the conditions for their sustainability.

    Pauline Rabin Le Gall, landscaper / Arte Charpentier

    See more content :

    • Post

    Ouverture du chantier de rénovation du service Consulaire de l’Ambassade de Chine

    05 February 2018

    • Post

    Visite du Centre de la Mode de Shanghai par l’ambassadeur de France

    26 June 2013

    • Project
    meteor saint lazare, transport, gare saint lazare, metro

    Meteor Saint Lazare

    Paris, France, 2003

    • Project
    image-principale danone

    Danone Research and Innovation Centre

    Gif-sur-Yvette, France, 2022

    • Project
    Markets in Benin

    Markets in Benin

    Cotonou, Benin, 2022

    • Project
    Cortis, Paris, facade

    Cortis

    Paris, France, 2021

    Chinese Embassy in Paris Paris, France - 2016

    Concept

    Arte Charpentier Architectes has renovated the Montesquiou Mansion, its park and its courtyards, respecting the listing of part of the buildings and the garden as a Historical Monument.

    The renovation of this real estate complex has made it possible to highlight the Mansion and its park, with no change of volume; on the rue Monsieur side, the administrative building required some adaptations both on the facades and inside.

    Overall, this project consists mainly of offices, official accommodation and reception areas.

    On the Boulevard des Invalides side, the park is reorganised based on a central lawn, in the original spirit of the project of the Hôtel de Montesquiou. The main perspective respects the historic blueprint of Brongniart dating from 1778. The lawn is restored to its eighteenth-century aspect. On either side of the lawn, the linden-tree alignments have returned to their original places. Beyond that, a contemporary graphic writing is chosen. A design of discontinuous parallel lines, alternating mineral and plant elements, accompanies the visitor to the bottom of the garden where the young trees rub shoulders with the older ones, making the garden an exceptional plant environment.

    On the rue Monsieur side, one enters through a large courtyard, restored in Fontainebleau sandstone paving stones, which are softly luminous. The deliberately mineral writing is interspersed by planters containing topiary shrubs and lemon trees.

    Programme

    Organisés autour d’un espace commun identifié comme une rue intérieure réalisée en double hauteur, les différents espaces de formation pouvant accueillir jusqu’à 300 étudiants sont répartis sur 2 niveaux :
    • 7 salles de cours,
    • 9 laboratoires,
    • une salle d’analyse sensorielle,
    • un knowledge center,
    • un espace de coworking,
    • un back office et des locaux administratifs.
    • Un espace de vente à emporter
    • et 2 restaurants ouverts au public, également en double hauteur, complètent les espaces de formation dédiés aux étudiants.
    Au sous-sol se trouvent des espaces de réception, de réserves, de stockage, de mise en place et un parking de 54 places.

    Equipe

    Contracting authority
    – Contracting authority: Chinese embassy
    – Assistant contracting authority: Arte Charpentier (Andrew Hobson, Longwei Chen)

    Project management
    – Architect: Arte Charpentier (Andrew Hobson, Longwei Chen)
    – Interior architecture: Arte Charpentier (Edith Richard)
    – Landscaping: Arte Charpentier (Nathalie Leroy, Pauline Rabin Le Gall)

    – Decorator (18th century style): Laurent Bourgois Architecte

    Design office
    – Structure: Conception Service Consulting
    – Fluids: M.C.I
    – Acoustics: General Acoustics
    – Kitchens: M. Gaury
    – Economist: Patrick Simonneau
    – R&U: CL Infra
    – Control office: Qualiconsult
    – H&S: Qualiconsult
    – FSS: SSICOOR
    – Audiovisuals: IEC

    Specificities
    – Address: 20 rue Monsieur 75007 Paris
    – Specificities: Espace Vert Protégé  site, listed as a Historical Monument
    – Photo credits : LK Photographe / Arte Charpentier

    Informations

    Type of projectRenovation
    ProgrammeDiplomatic building
    Contracting authorityEmbassy of the People’s Republic of China
    ArchitectArte Charpentier

    LocationParis 7e, France
    Completion date2016
    Surface area8 500 m²
    External surface area5 500 m²

    Chinese Embassy in Paris

    Receive the latest news from the agency