Elithis Tower

The Elithis Tower in Dijon is home to the headquarters of the Elithis Group. The building is an emblem of the new generation, energy-efficient tertiary-sector building, and consumed 40 to 50 times less energy at the time of completion than a traditional tertiary-sector building.

Learn more

    Dijon Elithis Tower photo

    Informations

    Type of projectNew construction
    ProgrammeHeadquarters
    Contracting authorityHeadquarters
    ArchitectsArte Charpentier, Hervé Nourissat

    LocationDijon, France
    Studies2009
    Surface area5 000 m²
    Environmental approachBEPOS

    Learn more

    560
    of photovoltaic panels 75% glazed surface 1600 sensors and meters

    Learn more

    Thanks to a roof covered with photovoltaic panels and a bioclimatic design, the Elithis Tower consumes 10 to 15 times less than a building that meets the highest current environmental requirements.

    Claire Gomes, architecte chez Arte Charpentier

    The Elithis Tower is a new symbol. It was made with researchers to encourage other experiments.

    Jean-Marie Charpentier / founder of Arte Charpentier

    An aesthetic achievement with a perfect architecture that is respectful of the environment.

    François Rebsamen / Mayor of Dijon

    See more content :

    • Project
    image-principale danone

    Danone Research and Innovation Centre

    Gif-sur-Yvette, France, 2022

    • Project
    Markets in Benin

    Markets in Benin

    Cotonou, Benin, 2022

    • Project
    Cortis, Paris, facade

    Cortis

    Paris, France, 2021

    • Project
    Silex², Lyon

    Silex²

    Lyon, France, 2021

    • Project
    185 avenue Charles de Gaulle, Neuilly, photo

    185 avenue Charles de Gaulle

    Neuilly-sur-Seine, France, 2021

    • Project
    image-principale Tours porte de loire

    Porte de Loire

    Tours, France, 2021

    Elithis Tower Dijon, France - 2009

    Concept

    Built in the centre of Dijon, the Elithis Tower, the headquarters of the Elithis Group, is an emblem of the “new generation” tertiary-sector building with high energy and environmental performance.

    The challenge of the project was to build a building with positive energy whilst remaining vigilant about consumption. Thanks to a roof covered with photovoltaic panels and a bioclimatic design, the Elithis Tower consumes 10 to 15 times less than a building that meets the highest current environmental requirements. Compared to a classic tertiary-sector building, the Elithis Tower consumes 40 to 50 times less.

    The contemporary writing of the Elithis Tower echoes the general composition of the buildings surrounding it, in a futuristic transition with the Palais des Congrès and the Auditorium de Dijon.

    The architectural choices of the Elithis Tower propose two vertical volumes of cylindrical shape. This form simultaneously meets environmental criteria (saving nearly 30% of energy inside the building), and economic and architectural criteria. This option was reinforced by the limitation of the floor height.

    The Elithis Tower is built on a concrete structure consisting of a central core and a concrete slab with additional metal poles. The building envelope consists of a wooden frame that runs around the structure.

    The overall glazed volume represents 75% of the exterior surface of the tower. In order to reduce the building’s energy consumption and ecological footprint, the facade is composed mainly of wood, and is covered by a thermal shield that stops some of the solar radiation, whilst remaining transparent enough to provide panoramic views to the office occupants, who benefit from natural light. Its shapes were calculated according to the shade of the neighbouring buildings in order to maximise its performance.

    The Elithis Tower also benefits from a system promoting the optimisation of the natural light supply, with ventilation and cooling limited by the thermal design of the building, and heat and cold production based on a thermodynamic system combined with a renewable heat source and an adiabatic cooling system. There is a rainwater recovery system on the roof to supply the sanitary facilities of the offices, and a totem displaying the savings achieved in tons of CO2 to validate and correct the models.

    The Elithis Tower in Dijon houses offices, a restaurant on the ground floor, and a car park in the basement.

    Programme

    Organisés autour d’un espace commun identifié comme une rue intérieure réalisée en double hauteur, les différents espaces de formation pouvant accueillir jusqu’à 300 étudiants sont répartis sur 2 niveaux :
    • 7 salles de cours,
    • 9 laboratoires,
    • une salle d’analyse sensorielle,
    • un knowledge center,
    • un espace de coworking,
    • un back office et des locaux administratifs.
    • Un espace de vente à emporter
    • et 2 restaurants ouverts au public, également en double hauteur, complètent les espaces de formation dédiés aux étudiants.
    Au sous-sol se trouvent des espaces de réception, de réserves, de stockage, de mise en place et un parking de 54 places.

    Equipe

    Contracting authority
    – Contracting authority: SCI Tour Elithis
    – User: Elithis Ingénierie

    Project management
    – Designer architect: Arte Charpentier (Jérôme Van Overbeke, Jonathan Manson, Marc Ginestet, Frédéric Chalco, Edith Richard, Lise Noel)
    – Architect: SARL Hervé Nourissat

    Design office:
    – Fluids: Elithis
    – Structures: C3B
    – Façades: Peltier
    – Surveyor: Cabinet Mornanthttps://mjsp.fr/qui-sommes-nous/ and Ruinet

    – Control office: Veritas
    – H&S coordinator: Socotec

    Specificities
    – Address: 1 Boulevard de Champagne 21 000 Dijon
    – Environmental approach: Bâtiment à énergie positive (BEPOS), smart building, environmentally friendly materials, recycled rainwater, self-sufficient electricity consumption, solar shield deployed based on site integration and sun trajectory

    Informations

    Type of projectNew construction
    ProgrammeHeadquarters
    Contracting authorityHeadquarters
    ArchitectsArte Charpentier, Hervé Nourissat

    LocationDijon, France
    Studies2009
    Surface area5 000 m²
    Environmental approachBEPOS

    Elithis Tower

    Receive the latest news from the agency