image-principale

Central Business District

The Wuhan Land Use and Space Planning Research Centre commissioned the agency to design an urban business district project integrated with the development of the "Grand Wuhan". The CBD of Wuchang offers an urban porosity between the city and its river through open clusters favouring pedestrian paths and providing scale transitions between the vertical elements and the horizontality of the paths.

Learn more

    Wuhan CBD pers

    Informations

    Type of projectUrban project
    ProgrammeMixed
    Contracting authorityWuhan Land Use and Space Planning Research Centre (WLSP)

    LocationWuhan, China
    Completion date2014 – ongoing
    Surface area140 ha

    Learn more

    140 ha
    of urban project

    Learn more

    The new business district of Wuchang is structured around a vast central space that combines a large urban park and a line of high-rise buildings. Between these two elements, horizontal connections, "synapses", introduce an intermediate dimension on the human scale, and guarantee pedestrian continuity between the different levels of the city (metro, podiums, etc.) and between the city and its river.

    Marie-France Bouët, Architect-urban planner, Associate / Arte Charpentier

    See more content :

    • Project
    image-principale danone

    Danone Research and Innovation Centre

    Gif-sur-Yvette, France, 2022

    • Project
    Markets in Benin

    Markets in Benin

    Cotonou, Benin, 2022

    • Project
    Cortis, Paris, facade

    Cortis

    Paris, France, 2021

    • Project
    185 avenue Charles de Gaulle, Neuilly, photo

    185 avenue Charles de Gaulle

    Neuilly-sur-Seine, France, 2021

    • Project
    Ecole Ducasse – Paris Campus, Meudon, parvis

    Ecole Ducasse – Paris Campus

    Meudon-la-Forêt, France, 2020

    • Project

    SHiFT

    Issy-les-Moulineaux, France, 2020

    Central Business District Wuhan, China - 2014

    Concept

    The new Wuchang CBD is located on the banks of the Yangtze River and covers an area of more than 140 hectares. It is organised around two major axes integrating the preserved elements of the heritage: the layout of the existing railway, requalified as a public space, and the avenue of Qinyuan, transformed into a vast park: the “Urban Lounge”. At the crossroads of these two axes is a new architectural landmark, in dialogue with the neighbouring “636” Tower, through a game of crossed skylines.

    The public space of the railway enabled the creation of a longitudinal link parallel to the river that runs through the CBD of Wuchang. The “Urban Salon” combines a wide open space, a line of high-rise buildings, and as a link between these two elements, a play of volumes and horizontal connections that builds the scale transition between horizontality and verticality. These horizontal connections, these “synapses”, are deployed throughout the neighbourhood and introduce an intermediate spatial dimension proportionate to the human scale.

    The “synapses”, connecting structures integrating all the soft transport links and the shops and services associated with tertiary projects, connect the raised levels and the different podiums to the underground city. They are connected to the transport infrastructure (metro and bus; with their own infrastructures) to guarantee pedestrian continuity and optimal accessibility to every area of the site. They also restore the link between the city and its river.

    The layout of the different pathways of the new Wuchang CBD has also been given special attention and treatment to guarantee optimal comfort conditions whatever the season and thus promote soft mobility.

    Programme

    Organisés autour d’un espace commun identifié comme une rue intérieure réalisée en double hauteur, les différents espaces de formation pouvant accueillir jusqu’à 300 étudiants sont répartis sur 2 niveaux :
    • 7 salles de cours,
    • 9 laboratoires,
    • une salle d’analyse sensorielle,
    • un knowledge center,
    • un espace de coworking,
    • un back office et des locaux administratifs.
    • Un espace de vente à emporter
    • et 2 restaurants ouverts au public, également en double hauteur, complètent les espaces de formation dédiés aux étudiants.
    Au sous-sol se trouvent des espaces de réception, de réserves, de stockage, de mise en place et un parking de 54 places.

    Equipe

    Contracting authority
    – Contracting authority:  Wuhan Land Use and Space Planning

    Project management
    – Architect-Urban planner: Arte Charpentier (Marie-France Bouet, Fernando Castro, Pierre Clément, Jinyi Li, Yang Liu, Laurène Moraglia, Mingding Pan, Qing Qian, Hailin Zhai, Wenyi Zhou)
    – Landscaper: Arte Charpentier (Nathalie Leroy)

    Design office:
    – Transport and mobility: ORYZHOM
    – Programming: LDG (Shanghai Longilat Architectural Design and Research)

    Specificities
    – Address: Wuchang District, 430000, Wuhan, China

    Informations

    Type of projectUrban project
    ProgrammeMixed
    Contracting authorityWuhan Land Use and Space Planning Research Centre (WLSP)

    LocationWuhan, China
    Completion date2014 – ongoing
    Surface area140 ha

    Central Business District

    Receive the latest news from the agency