Les Eleis Shopping Centre, Cherbourg, façade

Les Eleis

Designed as a new urban space conducive to exchanges, Les Eleis gives a new face to the district of Les Bassins. The restructuring of this shopping centre created in 1977, thanks to the new architectural design that it proposes, creates a strong signal in the heart of Cherbourg and weaves a link between the east and west of the city, between the Carnot district and the historic centre.

Learn more

    Les Eleis Shopping Centre, Cherbourg, façade

    Informations

    Type of projectRestructuration
    ProgrammeRetail
    Contracting authorityGroupe Financière Duval
    ArchitectArte Charpentier

    LocationCherbourg
    Completion date2013
    Surface area39 700m²
    Partner architectCALQ Architecture

    Learn more

    16 700
    of extension, 80 shops, 10 supermarkets, 1 hypermarket of 6,000 m², 1,000 parking spaces

    Learn more

    More than a shopping centre, the building invents a new aesthetic form.

    Fernando Castro, associate architect / Arte Charpentier

    See more content :

    • Project
    image-principale danone

    Danone Research and Innovation Centre

    Gif-sur-Yvette, France, 2022

    • Project
    Markets in Benin

    Markets in Benin

    Cotonou, Benin, 2022

    • Project
    Cortis, Paris, facade

    Cortis

    Paris, France, 2021

    • Project
    Silex², Lyon

    Silex²

    Lyon, France, 2021

    • Project
    185 avenue Charles de Gaulle, Neuilly, photo

    185 avenue Charles de Gaulle

    Neuilly-sur-Seine, France, 2021

    • Project
    image-principale Tours porte de loire

    Porte de Loire

    Tours, France, 2021

    Les Eleis Cherbourg, France - 2013

    Concept

    This project to redevelop an existing shopping centre dating from 1977 is part of a desire to redeploy the city on the eastern side. More than a shopping centre, it is a question of creating a new urban space conducive to trade, travel, expansion and the enrichment of Cherbourg-Octeville, thereby giving a new face to the district of Les Bassins. Creating a link between the east and west of the city, between the Carnot district and the historic centre, so that this new district fits into the history of the city in a qualitative and permanent way, is also part of the programme.

    With this ambition, this project was conceived as an urban space that opens onto a square, onto the basins, onto the city. More than a shopping centre, the building invents a new aesthetic form, a “ship” designed to fit harmoniously into the vast landscape of rocks and sea that surrounds it.

    The architectural proposal consisted in “packing” the car parks using a system of meshes and through work on the textures. The “skin” of the building comes alive with a semi-opaque metal fabric that captures and plays with light. The architecture boldly displays the shape of a translucent hull floating above the basin. Carved diagonally like an iceberg, this monolithic object is a strong signal in the city, day and night. Its contemporary writing combines textured glass and a veil of metallic tulle on which the sky and water of the nearby basin are reflected. The “skin” of the building comes alive with a semi-opaque fabric made of thin tubes of aluminium and metal that capture and play with light. This cladding offers a depth in the reading of the facades that allows to break with the criticisms often formulated against the opacity of the concrete walls of the original building. Between land and sea, the architecture of Les Eleis is a play on light, a play on folds, meshes and reflections, a custom-made suit in which the sky is reflected.

    Programme

    The 39,700 m² building has a commercial ground floor with 80 shops, 10 supermarkets, 1 hypermarket of 6,000 m², with 1,000-space car parks above.

    Equipe

    Contracting authority
    – Contracting authority: Cherbourg – Invest (Groupe Financière Duval)
    – Developer: CFA Grand Ouest
    – Assistant developer: Alamo Rennes

    Project management
    – Architect: Arte Charpentier (Andrew Hobson, Fernando Castro, Patricia Giovannini)
    – Partner architect: CALQ Architecture
    – Landscaping: Arte Charpentier (Nathalie Leroy)

    Design office
    – R&U, structure: ID+
    – Fluids, FSS coordination: Barbanel
    – Facades, glass rooves: Terrell
    – Control office, H&S: Véritas

    Specificities
    – Address: Quai de l’entrepôt 50100 Cherbourg
    – Photo credits: Alain Caste, Géraldine Brunel, Arte Charpentier

    Informations

    Type of projectRestructuration
    ProgrammeRetail
    Contracting authorityGroupe Financière Duval
    ArchitectArte Charpentier

    LocationCherbourg
    Completion date2013
    Surface area39 700m²
    Partner architectCALQ Architecture

    Les Eleis

    Receive the latest news from the agency