Maison du citoyen, Wuhan, China, façade

Maison du citoyen

Both an administration centre and a town planning museum, the Maison du Citoyen is one of the five major public facilities in the city of Wuhan.

Learn more

    Maison du citoyen, Wuhan, China, façade

    Informations

    Type of projectNew construction
    ProgrammeFacilities
    Contracting authorityWuhan Urban Planning Office
    ArchitectArte Charpentier

    LocationWuhan, China
    Completion date2013
    Surface area123 500 m²
    Environmental approachHQE, LEED

    Learn more

    2prize
    CEDA 2015 Prize, Green 3 stars certification 2016

    Learn more

    123 500
    10 ha of land, a central space of 5900 m², a conference room that can accommodate 500 people

    Learn more

    La Maison du Citoyen has been awarded the 3-star Green Architecture Label in China and has become an example of ecological architecture in the Hubei region.

    Wen Yi Zhou, associate architect / Arte Charpentier

    See more content :

    • Project
    image-principale danone

    Danone Research and Innovation Centre

    Gif-sur-Yvette, France, 2022

    • Project
    Markets in Benin

    Markets in Benin

    Cotonou, Benin, 2022

    • Project
    Cortis, Paris, facade

    Cortis

    Paris, France, 2021

    • Project
    Silex², Lyon

    Silex²

    Lyon, France, 2021

    • Project
    185 avenue Charles de Gaulle, Neuilly, photo

    185 avenue Charles de Gaulle

    Neuilly-sur-Seine, France, 2021

    • Project
    image-principale Tours porte de loire

    Porte de Loire

    Tours, France, 2021

    Maison du Citoyen Wuhan, China - 2013

    Concept

    Emblematically located at the entrance of the city, La Maison du Citoyen, in the shape of a spiral, symbolises the city’s movement and dynamism.

    The blueprint of the building, based on a square with a large courtyard illuminated from above, is an interpretation of the traditional habitat. In this habitat, a courtyard, accompanied by a skylight, symbolises the heart of the home. It is a “salon” for citizens, a meeting place, a space of exchange, rest, exhibition and visiting.

    Programme

    The Maison du Citoyen is divided into two parts: on the west side, the administration centre and on the east side, the town planning museum. A central covered space of 5900 m² makes the link between the different parts. On the ground floor is a conference room with a capacity of 500 people, a restaurant, and relaxation rooms for employees that overlook an excavated garden which connects directly to the underground transport.The composition of the building is based on a contrast between the white stone base and the lighter upper section in red perforated metal. This perforated metal is both a sunshade and an element whose motif is inspired by the windows of the local architecture.The choices of ecological solutions are based on the climate, resources, economy and local customs. The Maison du Citoyen has been awarded the 3-star Green Architecture Label in China and has become an example of ecological architecture in the Hubei region. This performance is due to extensive technical work in six areas: the restricted footprint of the building, the relationship to the environment, energy saving, water saving, the economy of materials, the quality of the interior spaces, and the quality of the management and operation of the building.

    Equipe

    Contracting authority
    – Contracting authority:  Wuhan Urban Planning Office

    Project management
    – Architect: Arte Charpentier Architectes (Pierre Chambron, Wen Yi Zhou)
    – Design office: Wuhan Architecture Design Institute

    Specificities
    – City: Wuhan
    – Competition victory: 2010
    – Completion date: 2013
    – Surface area: 80 000 m²
    – Plot: 10 hectares
    – Environmental approach: 3 Star Green Architecture Certificate, model operation in the Hubei region, HQE, LEED

    Photo credits: ©Shen Zhonghai

    Informations

    Type of projectNew construction
    ProgrammeFacilities
    Contracting authorityWuhan Urban Planning Office
    ArchitectArte Charpentier

    LocationWuhan, China
    Completion date2013
    Surface area123 500 m²
    Environmental approachHQE, LEED

    Maison du Citoyen

    Receive the latest news from the agency