Thales headquarters, La Defense, zoom

Thales headquarters Tour Carpe Diem

In 2014, Thalès decided to move its headquarters to La Défense, in the Carpe Diem tower. The project entrusted to the Interior Architecture team of the agency tells a story over 7 floors that unfolds from one level to the next, from one office to the next, from one space to the next…. thus contributing to the reading of the group’s unity: "One team, one Thales".

Learn more

    Thales headquarters, La Defense, hallways

    Informations

    Type of projectNew construction
    ProgrammeHeadquarters
    Contracting authorityThales
    ArchitectArte Charpentier

    LocationLa Défense
    Completion date2015
    Surface area9 500m²
    MissionSpace planning

    Learn more

    9 500
    of surface area, over 7 floors 450 employees

    Learn more

    The project developed by the team had to meet the group’s expertise in terms of safety and security. The objective was to subtly combine design and safety.

    Clémence Rabin Le Gall, interior architecture / Arte Charpentier

    Modern without being cold, safe and secure whilst remaining open and transparent: we designed the new Thales headquarters as the headquarters of the new Thales

    Stéphane Quigna, interior architecture / Arte Charpentier

    See more content :

    • Project
    image-principale danone

    Danone Research and Innovation Centre

    Gif-sur-Yvette, France, 2022

    • Project
    Cortis, Paris, facade

    Cortis

    Paris, France, 2021

    • Project
    185 avenue Charles de Gaulle, Neuilly, photo

    185 avenue Charles de Gaulle

    Neuilly-sur-Seine, France, 2021

    • Project
    Ecole Ducasse – Paris Campus, Meudon, parvis

    Ecole Ducasse – Paris Campus

    Meudon-la-Forêt, France, 2020

    • Project

    SHiFT

    Issy-les-Moulineaux, France, 2020

    • Project

    Tribeca – La Chapelle

    Paris, France, 2020

    Thales headquarters – Tour Carpe Diem La Défense, France - 2015

    Concept

    Initially, the project for the new Thales headquarters was motivated by the group’s strong ambition to give itself a new impetus, a more ambitious direction, in line with its strengths and today’s challenges.

    At the beginning of 2014, Thales, then based in the heart of Neuilly, decided to leave its headquarters with low-quality services and an old-fashioned image. The new headquarters of Thales must be the headquarters of the new Thales.

    The setting chosen to demonstrate this new momentum was the iconic and elegant Carpe Diem tower, at the heart of La Défense, designed for its occupants, innovative and environmentally responsible (BBC, LEED Platinum, HQE…).

    In January 2015, Thales moved into in the top seven floors of the tower, with a total surface area of approximately 9,500 m².

    The concept developed by Arte Charpentier’s team is modelled on the Group’s values and challenges for its new headquarters:

    Creating a more modern, visible, agile headquarters
    Creating a showcase of technology and know-how in both the civilian and military sectors, and the defence and security sectors
    Creating a tool for customer communication, a welcoming headquarters that inspires confidence and strength
    Creating a headquarters for the employees of all the units of the group which constitutes the keystone of all its activities.

    The project was designed to respond to the architectural writing developed by Robert A.M. Stern. Innovation and flexibility is key: light, evocative of intelligence, global vision, and the ability to connect, to link and transmit, was scrupulously highlighted, and the acoustics were optimised.

    Over 7 floors, the project tells a story that unfolds from one level to the next, from one office to the next, from one space to the next…. thus contributing to the reading of the group’s unity: “One team, one Thales”.

    The design accompanies the layouts of shared and private offices, with specific spaces interspersed throught the storeys:

    The lobby
    The showroom
    The Business centre
    The cafeteria areas
    The office of the President
    Council Room and Lobby
    The clubs

    The interior architecture and design of these spaces favour light hues, fluidity and visual transparency. The space is animated by a contemporary and timeless atmosphere.

    Thales’ headquarters offer all the essential components for a modern working environment that puts the human being and his well-being at the centre of its concerns.

    In order to carry out this project in an exceptionally short time, the project management team developed a precise and efficient methodology, optimising the phasing and the distribution of tasks.

    Programme

    Organisés autour d’un espace commun identifié comme une rue intérieure réalisée en double hauteur, les différents espaces de formation pouvant accueillir jusqu’à 300 étudiants sont répartis sur 2 niveaux :
    • 7 salles de cours,
    • 9 laboratoires,
    • une salle d’analyse sensorielle,
    • un knowledge center,
    • un espace de coworking,
    • un back office et des locaux administratifs.
    • Un espace de vente à emporter
    • et 2 restaurants ouverts au public, également en double hauteur, complètent les espaces de formation dédiés aux étudiants.
    Au sous-sol se trouvent des espaces de réception, de réserves, de stockage, de mise en place et un parking de 54 places.

    Equipe

    Contracting authority
    – Contracting authority: THALES
    – User: THALES
    – ACA: PARELLA

    Project management
    – Architect: Arte Charpentier (Stéphane Quigna, Andrew Hobson, Clémence Rabin le Gall)

    Design office
    – Acoustics:  Alternative Consulting
    – Audiovisual media:  LM Ingenierie
    – BET HVAC, plumbing, high current/low current: SÉRAU – Architecte & Ingénieurs associés
    – Control office – H&S: APAVE
    – Execution/Worksite management: SÉRAU – Architecte & Ingénieurs associés

    Specificities
    – Address: Tour Carpe Diem – 31 Place des Corolles 92098 Courbevoie
    – Completion date: January 2015
    – Missions: Space planning and support for change. Design project management, approval follow-up
    – Surface area: 9 500 m²

    Photo credits : H. Abbadie

    Informations

    Type of projectNew construction
    ProgrammeHeadquarters
    Contracting authorityThales
    ArchitectArte Charpentier

    LocationLa Défense
    Completion date2015
    Surface area9 500m²
    MissionSpace planning

    Thales headquarters – Tour Carpe Diem

    Receive the latest news from the agency