TOUR LOPEZ CAF photo

Tour Lopez – Headquarters of the DCNS

The renovation of the Lopez Tower, an emblematic building of 20th century heritage, required an exceptionally creative approach. The architectural intervention by Arte Charpentier and Dominique Hertenberger has preserved the existing key elements - the metallic structure and the spatial organisation -, whilst adapting it to current uses and regulatory conditions. The agency also designed the tailor-made layout of the interior spaces that house the headquarters of the DCNS.

Learn more

    TOUR LOPEZ CAF photo

    Informations

    Type of projectRenovation
    ProgrammeOffices
    Contracting authorityOGIC / BNP Paribas Immobilier
    ArchitectsArte Charpentier, Dominique Hertenberger

    LocationParis
    Completion date2009
    Surface area27 800m²
    Environmental approachHQE

    Learn more

    The Lopez Tower is exceptional from an architectural, technical and urban point of view. The search for an open plan, the façade suspended from the top, and the use of a metal structure with wide cantilevers are proof that the architect was ahead of his time. It is an object of rare beauty.

    Pierre Clément, President / Arte Charpentier

    726
    of internal spaces

    It was about understanding the meaning of this emblematic building, a true manifesto of modern architecture.

    Abbès Tahir, associate architect / Arte Charpentier

    See more content :

    • Perspective

    Tour Lopez

    12 September 2010

    • Project
    Siege de Thales, La Defense, zoom

    Siège de Thales – Tour Carpe Diem

    La Défense, France, 2015

    • Project
    Tour Oxygene, Lyon

    Tour Oxygène

    Lyon, France, 2015

    • Post

    Feu vert pour la construction d’une nouvelle tour à énergie positive

    05 May 2020

    • Project
    Silex², Lyon, Coiffe

    Silex²

    Lyon, France, 2021

    • Project

    SHiFT

    Issy-les-Moulineaux, France, 2020

    • Project
    imprimerie nationale, paris, toiture

    Imprimerie Nationale

    Paris, France, 2008

    Tour Lopez – Headquarters of the DCNS Paris, France - 2009

    Concept

    The Lopez Tower, designed in 1953 by Raymond Lopez, is an exceptional building that bears witness to the modern architecture of the 1950s. Remarkable for its constructive technique, this building was innovative in terms of metal structure construction.

    The renovation of this building, historically known for having housed the Caisses d’Allocations Familiales, required an exceptionally creative approach. The architectural intervention implemented by Arte Charpentier and Dominique Hertenberger has preserved the existing key elements such as the metal structure and the spatial organisation of the building whilst adapting it to the current uses and regulatory conditions. This renovation extends the intentions outlined by Raymond Lopez, both in terms of visual and thermal comfort and in terms of the accentuation of space and light. This intervention features the “Lopez Tower” now called “Seine Panorama”, the headquarters of DCNS (Directorate of Naval Constructions).

    The installation of the tower in the heart of a cluster was carried out with the aim of clearing the largest free area on the ground on rue Viala and rue du Docteur Finlay, in order to provide gardens and public access on the one hand, and services and access for staff on the other. These principles are maintained in the volumes selected, and the installation of separated housing plots on Rue Saint Charles makes it possible to reveal views of the tower and from the tower, while maintaining the architectural and urban continuity, thereby respecting Raymond Lopez’s project.

    A transparency has been created between rue Viala and rue du Dr Finlay in order to identify the entrance hall, oval in shape and completely glazed, that is located under the renovated company restaurant, thereby contributing to the composition of the gardens designed by the Péna & Peña agency.

    The primary metal frame, consisting of a column-beam system, is in perfect condition. The overhanging beams of the long walls are reinforced at the ends by metal suspension lines on the top floor in order to respond to the additional weight stresses due to the facade complex and the collaborating concrete floors.

    The 8 levels of offices have been reconfigured into 7 floors, the last one being treated as a technical terrace. This development allowed the tower to lose its high-rise status.

    The blueprint of the current floorplan is composed of a compact central core, clearing vast office spaces of landscaped and modular units lit naturally by a double-skin facade. The suspended ceiling follows the contour of the cantilever beams on the facade, thereby lightening the space. The principle of the suspended facade is maintained in its design to free the facade from any structural element.

    A High Environmental Quality approach was pursued, mainly with regard to energy control, in order to reduce operating costs while ensuring optimal comfort for the occupants.

    The concept of interior design for DCNS was based on the staging of DCNS models and prototypes by means of a personalised museography. The objective was to make the technological know-how of the shipbuilding directorate visible as soon as the visitor entered the building.

    The contracting authority combined the talents of Véronique Sabatier, sculptor, with those of Arte Chapentier’s interior architects, to contribute to the development of the entrance hall and create a “luminescence wall”. This “living wall” creates a link between the exterior and the interior, the gardens and the building, and symbolically brings plant life into the entrance hall. Installed on the back wall of this hall, as an extension of the facade at the foot of the tower, it invites us to dream and prolongs the ambiguous, poetic and floating atmosphere of the gardens and external mists.

    The restaurant keeps its exterior appearance with its large windows that overlook the garden to the south (rue Viala side) and the courtyard to the north (rue du Doctor Finlay side). Skydomes on the roof provide the interior space of the restaurant with a diffused, zenithal light.

    The design of the furniture, created in 2009 to adapt to the contemporary functioning of a company restaurant, sought to resonate with the freer rounded shapes already used by Raymond Lopez for the building, its equipment, its skydomes and its curved facades.

    The space of the freed-up office floors enables great flexibility, opening up all of the possibilities of development: a large, free space, generously open, landscaped offices, personalised offices. The wide-open facades guarantee maximum natural light. The double wood-frame interior skin reinforces the perceived warmth.

    Programme

    Organisés autour d’un espace commun identifié comme une rue intérieure réalisée en double hauteur, les différents espaces de formation pouvant accueillir jusqu’à 300 étudiants sont répartis sur 2 niveaux :
    • 7 salles de cours,
    • 9 laboratoires,
    • une salle d’analyse sensorielle,
    • un knowledge center,
    • un espace de coworking,
    • un back office et des locaux administratifs.
    • Un espace de vente à emporter
    • et 2 restaurants ouverts au public, également en double hauteur, complètent les espaces de formation dédiés aux étudiants.
    Au sous-sol se trouvent des espaces de réception, de réserves, de stockage, de mise en place et un parking de 54 places.

    Equipe

    Contracting authority
    – Contracting authority: OGIC / BNP Paribas Immobilier
    – Investor: Lassalle Investment
    – Developer: OGIC / BNP Paribas Immobilier
    – User: DCNS – Direction des Constructions Navales

    Project management
    – Architect: Arte Charpentier (Pierre Clément, Abbès Tahir, Jérôme Van Overbeke)
    – Associated architect: Dominique Hertenberger
    – Interior architecture: Arte Charpentier (Edith Richard)

    – Layout: Agencement Paul Champs
    – Landscaping: Pena & Peña
    – Artist: Véronique Sabatier
    – Lighting engineer: Speeg & Michel

    Design office
    – Structure: Betom & Scyna 4
    – Façades: Roland Peltier
    – Fluids: Barbanel
    – Catering: Restauration Conseil
    – Control office: Véritas

    Specificities
    – Address: 40-42 rue du Docteur Finlay et 20-22 rue Viala 75015 Paris
    – Environmental certifications: HQE
    Photo credits: Vincent Fillon

    Informations

    Type of projectRenovation
    ProgrammeOffices
    Contracting authorityOGIC / BNP Paribas Immobilier
    ArchitectsArte Charpentier, Dominique Hertenberger

    LocationParis
    Completion date2009
    Surface area27 800m²
    Environmental approachHQE

    Tour Lopez – Headquarters of the DCNS

    Receive the latest news from the agency