185 avenue Charles de Gaulle, Neuilly, photo

185 avenue Charles de Gaulle

Located in Neuilly-sur-Seine, 185 avenue Charles de Gaulle underwent a major renovation of the three office buildings, articulated around three axes: to integrate the building into its surroundings, to create a new work tool, and to imagine a new living space. The agency designed the architecture, the interior architecture and the landscaping, and directed the execution of the works .

Learn more

    185 avenue Charles de Gaulle, Neuilly,  aerial view

    Informations

    Type of projectMajor renovation
    ProgrammeTertiary
    Contracting authoritySCPI Accès Valeur Pierre, BNP Paribas Real Estate
    ArchitectsArte Charpentier

    LocationNeuilly-sur-Seine
    Studies2021
    Surface area15 200 m²
    Environmental approachBREEAM, WELL, WIRED, E+C-

    Learn more

    185 Charles de Gaulle is the most ambitious redevelopment project launched by BNP REIM. In addition to having built a building that meets the best standards on the market, throughout the project, with all the teams, we wanted to place the user experience and a strong CSR approach at the centre of our programmatic reflections.

    Guillaume Delattre, Deputy chief executive officer / BNP Paribas Real Estate

    97%
    of recycled site waste, 50% demolition,
    2830
    2830 m² of outdoor spaces (gardens, terraces, balconies), 850 m² rooftop

    Learn more

    The outdoor spaces are designed as rooms in their own right, offering employees another way of working; the users benefit from a patio, a plant cocoon bathed in light; an accessible terrace and a biodiversity reserve share the top floor

    Pauline Rabin Le Gall, landscaper / Arte Charpentier

    The main strength of this project lies in the way in which Arte Charpentier managed to exploit the infrastructure surface area by means of the patios and especially the Agora. It is one of the strong elements of the design, it is both a gentle vertical circulation intelligently connecting the two levels of the service base, and an animated environment for the occupants.

    Sébastien Alphand, managing director / Theop

    The collaboration of Bouygues Bâtiment Rénovation Privée alongside the ARTE CHARPENTIER team, in a shared dynamic of passion, progress and commitment to the success of this magnificent building, has been of great satisfaction.

    Michel Gomes, head of service 185 CDG / Bouygues Bâtiment IDF Rénovation privée

    See more content :

    • Project
    image-principale danone

    Danone Research and Innovation Centre

    Gif-sur-Yvette, France, 2022

    • Project
    Markets in Benin

    Markets in Benin

    Cotonou, , 2022

    • Project
    Cortis, Paris, facade

    Cortis

    Paris, France, 2021

    • Project
    Silex², Lyon

    Silex²

    Lyon, France, 2021

    • Project
    image-principale Tours porte de loire

    Porte de Loire

    Tours, France, 2021

    • Project
    Ecole Ducasse – Paris Campus, Meudon, parvis

    Ecole Ducasse – Paris Campus

    Meudon-la-Forêt, France, 2020

    185 avenue Charles de Gaulle Neuilly-sur-Seine, France - 2021

    Concept

    185 avenue Charles de Gaulle is an ecosystem. It lives, it promotes interactivity and the evolution of each user, it is a new model for office real estate. Its elegant facade will provide great visibility. Clad in noble and perennial stone, it dialogues with its neighbourhood by opening generously onto the new alleys of the avenue.

    The reception hall offers a generous, luminous space and very great transparency up to the heart of the block, and sets the tone of the whole building: conviviality, spaces for informal conversations, high-quality and aesthetic materials, an abundance of natural light.

    The interior street organises and structures generous volumes on 2 or 3 levels, with large transparent areas and views onto the gardens, patios and new features. It connects the avenue Charles de Gaulle to the villa Houssay, following an architectural and scenographic path in dialogue with new uses and transparencies onto the gardens. It enables the creation of shared spaces: sports halls, music venues, and alternative catering in continuous service. It offers shared services close to hotel industry standards, and a range of high-quality collaborative spaces: E-lounge, coworking space, fitness club, collective games room (table tennis, table football, laser guns, etc.), a concierge, cafés, 2.0 boutiques, planted terraces, a business club…

    The forum is arranged in tiers, it opens up the ground floor onto the ground-floor garden. It organises a place of life, conviviality, transition, coworking and circulation. This smooth and staged transition makes it possible to enhance the relationship between the spaces of the reception hall and the interior street with the garden level. Natural light abounds in this space, as well as views and transparencies on the patio.

    The Place du Village offers unique services and becomes a new “district” of Neuilly. Its four different restaurant concepts (take away grill, Parisian stroll, organic market, home-style) allow you to choose between a formal lunch, a spontaneous meeting around a salad, or a snack break between two appointments. These reversible spaces can be easily transformed to meet other uses, an informal and improvised meeting for example.

    The treatment on the upper levels of 185 avenue Charles de Gaulle is in continuity with that implemented on the ground floor, in order to “read” a strong verticality. Transparency is achieved by means of full-length glass partitions.

    The 2830 m² of terraces, patios and rooftops are open to all users of the building, and not only those who occupy the upper floors. These shared spaces, with exceptional views, offer informal workplaces, places for meetings and socialisation, conducive to creativity and inventiveness.

    Seen from the sky, the outdoor landscaped spaces are implanted in the continuity of the gardens in the heart of the block that frame the site. They are both an integral part of the daily operation of the building, and that of the block, strengthening its biodiversity. Like Russian dolls, small patios are implanted in larger ones, themselves integrated into the network of gardens in the block, with overhanging balconies and planted terraces. By integrating into the gardens, this composition promotes the natural and biological links between the green spaces and allows for a greater perception of plant life from 185 avenue Charles de Gaulle and from the adjoining buildings. The landscaping project therefore develops a system of accessible and planted terraces, patios and rooves, where the many outdoor spaces are envisioned as shared spaces.

    The rooftop is an exceptional place with a clear view of Paris, La Défense and the Bois de Boulogne. This fifth planted facade was designed with as much care and attention as the offices. It is the extension of the workspace in the open air.

    Programme

    Organisés autour d’un espace commun identifié comme une rue intérieure réalisée en double hauteur, les différents espaces de formation pouvant accueillir jusqu’à 300 étudiants sont répartis sur 2 niveaux :

    • 7 salles de cours,
    • 9 laboratoires,
    • une salle d’analyse sensorielle,
    • un knowledge center,
    • un espace de coworking,
    • un back office et des locaux administratifs.
    • Un espace de vente à emporter
    • et 2 restaurants ouverts au public, également en double hauteur, complètent les espaces de formation dédiés aux étudiants.

    Au sous-sol se trouvent des espaces de réception, de réserves, de stockage, de mise en place et un parking de 54 places.

    Equipe

    Contracting authority
    – Contracting authority: SCPI Acces Valeur Pierre
    – Delegated contracting authority: BNP Paribas Real Estate
    – Assistant contracting authority: THEOP
    – H&S coordinator: LM3C
    – FSS coordinator: CSD & Associés

    Project management
    – Architect: Arte Charpentier (Jérôme Le GallChristian AtryMaëva RicherMichel Mourlot)
    – Interior architect: Arte Charpentier (Edith RichardClémence Rabin Le Gall)
    – Landscaping: Arte Charpentier (Pauline Rabin Le Gall, Soizic KenfortCamilla PaleariSilvia Pucci)
    – DET: Arte Charpentier (Michela Donato)

    BET
    – Structures: SCYNA 4
    – Fluids: SEDRI
    – Economist: Iliade Ingénierie
    – Control office: Veritas
    – Environment: Etamine
    – General company: Bouygues Bâtiment Rénovation Privée
    – Surveyor: GExpertise
    – Façades: JOSEPH Ingénierie
    – Acoustics: META
    – Catering: Convergence

    Specificities
    – Address: 185 avenue Charles de Gaulle 92200 Neuilly sur Seine
    – Environmental approach:  BREEAM Excellent, WELL Gold, WIRED Score Platine, label E+C niveau E2 C1

    Image credits:  L’Autre Image, Arte Charpentier, Antoine Mercusot

    Informations

    Type of projectMajor renovation
    ProgrammeTertiary
    Contracting authoritySCPI Accès Valeur Pierre, BNP Paribas Real Estate
    ArchitectsArte Charpentier

    LocationNeuilly-sur-Seine
    Studies2021
    Surface area15 200 m²
    Environmental approachBREEAM, WELL, WIRED, E+C-

    185 avenue Charles de Gaulle

    Receive the latest news from the agency