China Ala'er Museum

Ala’er Museum

The Ala'er Museum is located in the central square of the city of Al'er, in the north-west of China in Xinjiang Province. This museum houses the historical collections of the region.

Learn more

    China Ala'er Museum

    Informations

    Type of projectNew construction
    ProgrammeFacilities
    Contracting authorityAla’Er Municipality

    LocationAla’er, China
    Completion date2009
    Surface area10 000 m²

    Learn more

    4
    pyramids, 1 400-seat auditorium

    Learn more

    See more content :

    • Post

    Le temps de la Chine

    04 November 2013

    • Post

    Arte Charpentier en visite en Chine

    05 February 2015

    • Post

    Pierre Chambron dans un reportage télévisé dédié au Centre de la mode de Shanghai

    27 November 2017

    • Post

    Une Doctorante en Chine

    03 May 2016

    • Post

    Une Doctorante en Chine / 1er billet

    15 June 2016

    • Post

    Une Doctorante en Chine / 2e billet

    25 August 2016

    • Post

    Prix du meilleur projet architectural 2015 en Chine pour la Maison du Citoyen de Wuhan

    17 October 2016

    • Post

    La Maison du citoyen de Wuhan ouvre ses portes

    28 February 2013

    • Project
    Maison du citoyen, Wuhan, Chine, façade

    Maison du Citoyen

    Wuhan, China, 2013

    Ala’er Museum Ala’Er, China - 2009

    Concept

    Located in the central square of the city of Ala’er in the northwest of China in the province of Xinjiang, this museum houses the historical collections of the region.

    This building was designed as a landscape, in reference to the Tian Shan Mountains whose glacier water is vital to the region. The museum is half-buried, on the one hand to meet the demands of the climate, and on the other hand to offer a rooftop esplanade that has become a public place of activity in the city.

    Its sculptural shape, based on the majestic Tian Shan Mountain and the glacier that brings everything to life, has become a symbol of the region. Its varied slopes give the impression that the building opens up towards the sky, whilst the star shape is a reference to the theme of orientation.

    An upward slope was chosen to form a quincunx pyramidal volume, surrounded by aquatic elements symbolising icebergs and the tenacity of life. The crystalline glass inside the triangular cone expresses the crystal clarity of ice and water, while the solid glass outside expresses the clarity of water. The solid exterior surface reflects the hardness and strength of the rock. The paving and the roof of the square are made of granite stone.

    The Ala’er Museum gives the impression that the ground is rising. The interior glazed surface contains a raised platform that becomes the centerpiece of the ensemble.

    The stone paving of the facade is simple and precise, with a directional patchwork that reinforces the monumental effect of the entire building. The main functional areas of the memorial are located half-underground, in accordance with the climate of the region, which is characterised by extreme temperature variations, aridity and sand, and achieves a natural energy saving effect, cool in the summer and warm in the winter.

    The museum’s underground spaces receive enough natural light thanks to the glass cone that guides the underground network. The part of the ground floor located between the triangular cones is used to accommodate the 400-person auditorium, the function room and service areas. The largest triangular cone is surmounted by a mezzanine, with a café overlooking the outdoor park.

    The path to the Ala’er Museum is an important process of psychological preparation and atmosphere-building that reflects the sublime significance of the building. The visitor enters from north to south via a gradual downhill ramp, below the surface of the water. On one side of the ramp, another ramp gradually rises, leading people to the outside centre, whilst on the other side, an open-air tiered theatre is formed using the height difference. In the desert, orientation is crucial. The paths between the different triangular cones all lead to the centre of the Ala’er Museum, which gives the impression of being in the desert. The entire masterplan looks like a radiant North Star, guiding people from all directions.

    The three other pyramids, smaller, are of different heights and form a majestic symmetrical relationship with the north-south axis of the Town Hall, whose height is the highest. The different bevels of the triangular cones reflect different skies and lights throughout the day, giving the buildings an infinite sculptural effect. In the design of the surrounding landscape, we used a linear water channel to cross the entire park, carving two timelines in the desert. They reflect the themes of the past, present and future. The Ala’er Museum is a witness to history, the city and society. The government represents the present, and the park that faces the Tarim River represents the future. From north to south, the building is silently reflected in the centre of the surrounding pond, symbolising the contemplation of history.

    Programme

    Organisés autour d’un espace commun identifié comme une rue intérieure réalisée en double hauteur, les différents espaces de formation pouvant accueillir jusqu’à 300 étudiants sont répartis sur 2 niveaux :
    • 7 salles de cours,
    • 9 laboratoires,
    • une salle d’analyse sensorielle,
    • un knowledge center,
    • un espace de coworking,
    • un back office et des locaux administratifs.
    • Un espace de vente à emporter
    • et 2 restaurants ouverts au public, également en double hauteur, complètent les espaces de formation dédiés aux étudiants.
    Au sous-sol se trouvent des espaces de réception, de réserves, de stockage, de mise en place et un parking de 54 places.

    Equipe

    Contracting authority
    – Contracting authority: Ala’er Municipality

    Project management
    – Architect: Arte Charpentier (Pierre Chambron, Wen Yi Zhou)
    – Partner: Luis Sanchez Renero
    – Design office: Xingjiang Architecture Research Institute

    Specificities
    – Competition victory: 2003
    – Completion date: 2009
    – Surface area (built) : 10 000 m²

    Photo credits: 

    Informations

    Type of projectNew construction
    ProgrammeFacilities
    Contracting authorityAla’Er Municipality

    LocationAla’er, China
    Completion date2009
    Surface area10 000 m²

    Ala’er Museum

    Receive the latest news from the agency