Rives de France

Along the avenue de France in the 13th arrondissement of Paris, the Rives de France office building has been given a makeover thanks to the renovation of the shared inside spaces. The project focused on opening up spaces using visual openings that promote well-being through the provision of natural light and visibility from the outside.

Learn more

Paris Rives de France galerie

Informations

Type of project Refurbishment
Programme Tertiary sector
Contracting authority AEW
Missions Interior architecture

Location Paris
Completion date 2021
Surface area 1 130 m²

Learn more

7storeys
134m² lobby, 97m² meeting rooms, 200m² gallery, 395m² company restaurant

Learn more

See more content :

  • Project

SHiFT

Issy-les-Moulineaux, France, 2020

  • Project
185 avenue Charles de Gaulle, Neuilly, photo

Le 185 avenue Charles de Gaulle

Neuilly-sur-Seine, France, 2021

  • Project
Siege de Thales, La Defense, zoom

Siège de Thales – Tour Carpe Diem

La Défense, France, 2015

  • Project
Eole Evergreen image principale

Campus Evergreen – Pavillon d’accueil et EOLE

Montrouge, France, 2015

  • Project
Paris-Washington-Ulteam_

Ulteam

Paris, France, 2022

  • Project
Palaiseau, campus ecla, photo

ECLA Campus

Palaiseau, France, 2023

Rives de France Paris, France - 2021

Concept

Located at the corner of 104 avenue de France and rue René Goscinny in the 13th arrondissement of Paris, the Rives de France project consisted in upgrading the shared spaces of the office building.

A new identity was brought to this building by creating a unique and specific place. Since the guiding principle was to bring in light, transparencies and viewpoints were created to offer visual openings wherever possible.

The volumes were shaped, the atmospheres treated, and life was breathed back into the building.

1 . The lobby:

The lobby of Rives de France was developed as a beacon to attract and guide visitors to the heart of the building, and to provide legibility from the street.

The volume of the reception hall has been preserved. The double ceiling height to the right has been preserved to install a “chandelier”, a graphic and voluptuous light sculpture. This “chandelier” becomes an identifying sign, a landmark visible from the outside.

The reception furniture was brought out of the corners and positioned in the centre of the hall.

A waiting and reception area was created around a library implemented in the thickness of the cladding of a café, providing an area of conviviality.

Colourful carpets were designed and positioned under the furniture to enhance the tones and to identify the sub-spaces of reception and waiting.

2 . The gallery

A function was assigned to the imposing hallway that takes us to the company restaurant.
The hallway has therefore been transformed into a space where people can sit down, have coffee, read and work, meet up with their colleagues, and even improvise informal meetings.

To do this, a “podium” was designed. This “podium” is a carpeted element that sits on the existing floor. It is composed of benches and a library and dotted with armchairs and coffee tables.

  1. The company restaurant

For the company restaurant, we drew on domestic codes to create a warm and welcoming atmosphere. The ambiances and fittings have been completely redone but the volumetrics of the room and the existing principles of operation and circulation have been maintained.

A set of backlit plaster grooves in the shape of skylights was designed to play with natural light (from the zenith and the facades) and artificial light (direct and indirect diffusion).

225 seats were repositioned around 3 bamboo “alcoves” placed under each of the dining room skylights. They define 3 sub-spaces where one can sit during meals, or offer a place to work and exchange.

Equipe

Contracting authority
– Contracting authority: AEW
– Delegated contracting authority: Quatorze IG

Project management
– Interior architecture: Arte Charpentier (Stéphane Quigna, Jasmine Frossart, Benjamin Mahieu)
Design office
– Control office, H&S coordinator: VERITAS
– FSS coordinator: COORSI
– Fluids : Consultec Experts
– General company: BMA Group

Specificities
– Address: 100-104 Avenue de France, 75013 Paris

Informations

Type of project Refurbishment
Programme Tertiary sector
Contracting authority AEW
Missions Interior architecture

Location Paris
Completion date 2021
Surface area 1 130 m²

Rives de France

Receive the latest news from the agency